De pagina over Steenendam                                                        terug naar startpagina

 Inhoud: geschiedenis + omgeving + foto's + verhalen en wetenswaardigheden + sateliet foto's

 

 

De plaats ter hoogte van de T-kruising van de puinwegen Oudkerk-Birdaard-Rinsumageest wordt Steenendam genoemd. In het Mesolithium (midden steentijd 8000-4000 voor chr.) is er een afzetting van Vuursteen achtergebleven. Vuursteen werd door onze prehistorische voorouders gebruikt om de eerste gereedschappen en wapens te maken zoals bijlen en pijl of speerpunten. Vervolgens wordt er in het Neolithicum (jonge ijstijd 4000-1800 voor chr.) een afzetting van steen achtergelaten. Hier wordt de naam Steenendam aan ontleend, sinds wanneer precies is vooralsnog niet duidelijk.

 


foto: recente satelietfoto van Steenendam en omgeving met bij de letter T het middelpunt: 't Tolhuis. Steenendam werd gedurende een periode (vanaf 1871) alleen bevolkt door
Symen Jans Hoekstra en Saakje Klazes van der Hoek en later mede hun kinderen en of kleinkinderen. Oorspronkelijk was het alleen bereikbaar via zomer en winterpaden.

 


afbeelding: kaart van Schottanus uit 1718 met heel licht doorschijnend de huidige situatie

 

Terpen: Op de bovenstaande landkaart van Schottanus uit 1718 krijgen we een goede indruk van de omgeving. We wonen met ons allen in een moeras en passen ons aan de leefomgeving aan. We vestigen ons op natuurlijke verhogingen in het landschap, zoals zandruggen of maken onze eigen verhogingen om ons te beschermen tegen hoog water. Deze verhogingen noemen we in Friesland Terpen. In Groningen noemen we het Wierden. Terpen komen in het hele land voor. De namen werden in de twee noordelijke provincies ook wel door elkaar gebruikt zoals we kunnen zien op de bovenstaande kaart van Steenendam en omgeving waar we 'Oldbrand Weeren' tegenkomen wat weer een verbastering is voor Oldbrand Wieren. De eerste terpen zijn aangelegd rond 500 v. Chr. In middeleeuwse veenontginningsgebieden zijn de terpen soms 'gegroeid' door inklinken van het bewerkte land en de terp door eeuwenlange opslag van mest en afval juist groter en hoger werd. De meest voorkomende terpen zijn echter aangelegd door de mens. Men wierp een heuvel op en bouwde er een woning om tegen het hoge water beschermd te zijn. Deze 'huisterpen' groeiden dan vaak samen tot één grote Terp wat dan een dorpsterp werd. Zo zijn veel dorpen in Friesland van oorsprong terpdorpen. We zien dat ook op bovenstaande kaart waar Burdaard als terpdorp is aangegeven met in het buitengebied een aantal huisterpen. Rond 1200 kwam er een einde aan de bouw van Terpen omdat men dijken ging aanleggen waardoor we beter beschermd waren tegen het water en Terpen niet meer nodig waren. Voor 1900 kwamen we erachter dat de grond waar deze Terpen op waren gebouwd enorm vruchtbaar was. En dus werden ze massaal afgegraven en de grond werd verkocht om schrale onvruchtbare grond elders te verrijken.

De eerste terpen die ten prooi vielen aan de afgravingen waren de terpen die in de buurt van de hooilanden lagen en die aan het water gelegen waren. Het vervoer van de terpaarde gebeurde namelijk met name per schip. Naar terpen die niet te bereiken waren over water werden soms kanaaltjes gegraven om de terpaarde toch per schip af te kunnen voeren. Door de afgravingen kwamen in die tijd veel dorpen met elkaar in verbinding te staan doordat er vaarten voor de afgravingen werden gegraven. In verschillende terpdorpen herinneren nog haventjes en vaarten aan deze tijd. De afgravingen stopten vaak pas wanneer het kerkhof werd bereikt. Niet zelden kwam het voor dat de beenderen van overledenen later uit de rand van de terp rolden. De belastingdienst had inmiddels ook lucht gekregen van de handel in terpaarde en ging een graantje meepikken. Maar in de jaren 1930 liep de handel in terpaarde definitief op zijn einde met de opkomst van de toepassing van kunstmest.

 

Boven Steenendam ligt het terpdorp Burdaard aan de Dokkummer Ee, een belangrijke verkeersader over water die uitmond in de dan nog Lauwerszee. Het dorp ligt net op de grens van Dantumadeel met Ferwereradeel en Tietjerksteradeel. We zien op de kaart zelfs nog kleine meertjes ten zuiden. Het gebied werd langzaam ontgonnen met de komst van Molens werd de waterhuishouding steeds beter geregeld. En zo kwam er meer ruimte voor weide en landbouwgrond voor de boeren. Op de kaart van 1718 zien we een kort weggetje wat zich net ten zuiden van Burdaard bevind en eindigt in de weilanden. Ongeveer ter hoogte van Oldbrand Weeren (nu Holbrandsje). Verder zuidwaarts gaat het slechts met paadjes die met name in de zomer werden gebruikt als de grond niet drassig en modderig was.

 

De volgende afbeelding toont de situatie van rond 1860 die vrijwel gelijk zal blijven tot 1970. We zien de oude onverharde paden nog lopen maar ook de nieuw aangelegde wegen tussen Rinsumageest, Oudkerk en Birdaard die tussen 1860 en 1863 werden aangelegd. Om de kosten te dekken was een Tolhuis nodig.

 


foto: rond 1880 laat het kadaster de volgende gebouwen zien op tekening

 

T op de sateliet kaart

foto: vanuit het noorden (Birdaard) over de Steenendamsterweg komen we het eerste gebouw tegen.
Het Tolhuis op de T-splitsing gebouwd in 1863. Gebouwd als Tolhuis, met herberg en boerderij. Later dienst doende als café annex boerenbedrijf.

 


foto 1962: een close up van het Tolhuis vanuit dezelfde richting. Laatste bewoners Melle Jellema & Saakje Mellema Hoekstra.

 


foto (1963) : vanuit het westen (Oudkerk) over de Fjildwei komen we bij het Tolhuis van Saakje Hoekstra op de T-Splitsing.
Links op de foto de afslag naar de Steenendamsterweg richting Burdaard en Boerderij 'Veldzicht' van Hendrik Hoekstra.
Rechts op de foto tussen de bomen door zien we een glimp van de boerderij van Wybren Hoekstra.

 


foto 1940 : wederom vanuit het westen (Oudkerk) over de Fjildwei komen we bij het Tolhuis op de T-Splitsing
op deze foto uit 1940 heeft het Tolhuis nog de oorspronkelijke vorm met grote staldeuren voor de doorgang van koetsen etc.

 


foto: Tolhuis vanuit het westen (Oudkerk) over de Veldweg (Fjildwei) een closeup van de westzijde

 


foto: nog een impressie van het Tolhuis rechts gaat het richting Oudkerk, links richting Rinsumageest.

 


foto: nog een impressie van het Tolhuis links de Veldweg naar Rinsumageest.
Vanwege de aanleg van een nieuwe weg van Birdaard naar Hardegarijp is het Tolhuis in februari 1964 gesloopt.
De laatste bewoners (en exploitant van het café) waren Melle Jellema & Saakje Mellema Hoekstra (dochter van Wybren Symens Hoekstra)
die het Tolhuis in 1934 betrokken en dus naast vader Wybren Symens Hoekstra en tegenover oom Hendrik Symens Hoekstra woonden.

 

K op de sateliet kaart

foto: Veldweg 1 Steenendam, de boerderij van Klaas Symens Hoekstra en Aukje Hoekstra Vierzen die door hen in 1904 werd gebouwd.
Tot aan 1965 werd deze bewoond door diverse leden van de Hoekstra familie. Laatste bewoners Symen Wybrens Hoekstra & Anne Hoekstra Postma.
Meer foto's van de boerderij op de pagina van Klaas Symens Hoekstra.

 

H op de sateliet kaart

foto: Veldweg (?) Steenendam: De boerderij van Hendrik Symens Hoekstra en Tjitske Hoekstra - van der Staal werd oorspronkelijk gebouwd in
1871 door vader Symen Jans Hoekstra. Vanaf 1909 tot 1936 woonden Hendrik en Tjitske hier. Van 1936 tot 1970 de familie Meindertsma.
Zij waren tevens de laatste bewoners want in 1970 werd de boerderij gesloopt vanwege de ruilverkaveling en aanleg van de nieuwe wegen.

 

H op de sateliet kaart

foto: begin jaren '60 Veldweg (?) Steenendam: op het erf van boerderij Veldzicht zien we de Veldweg richting Oudkerk, rechts daarvan in de landerijen
in de verte bevinden zich molen 'de Olifant' en boerderij 'Holbrântsje'. Hier voor (rechts) zien we de Steenendamsterweg die naar Birdaard leid.
Meer foto's van de boerderij op de pagina van Hendrik Symens Hoekstra.

 

 

W op de sateliet kaart

foto: Veldweg (?) Boerderij van Wybren Symens Hoekstra en Sytske Poortinga vermoedelijk gebouwd tussen 1890-1900
Meer foto's van de boerderij op de pagina van Wybren Symens Hoekstra.

 

G op de sateliet kaart

foto: Holbrântsje Steenendam op de voorgrond de woning van Geertje Symens Hoekstra en Wybren Terpstra
op de achtergrond de boerderij (Zathe) van o.a fam. Keestra. Meer foto's van Holbrântsje op de pagina van Geertje Hoekstra

 

O op de sateliet kaart

foto: gezichtsbepalend voor de omgeving: de Molen 'Olifant' nabij Holbrântsje

Ja, aan deze pagina over Steenendam wordt ook nog volop gewerkt!

terug naar startpagina
 

Andries Hoekstra
email: andries@marketgarden.com